Français
Nederlands
English

 

 

 

De werkplaats.

De vrijwilligers van onze vereniging.

Treignes, 2005 ... Een gedeelte van groep de meegewerkt heeft om de TKt48-87 weer te laten rijden.

Natuurlijk zijn er spoorlui, voormalige stoomtrein bestuurders heden ten dage met pensioen, of jongere spoorlui die zoveel over stoom hebben horen vertellen dat ze uiteindelijk meer willen weten van deze mythische trekkracht die aan de oorsprong van de industriële revolutie en de spoorwegen stond. Maar ze zijn niet de enigen, er is ook een meerderheid van de leden, gewoon spoorweg liefhebbers, die hier een deel van hun vrije tijd werkelijk aan willen besteden. Zonder deze leden zal niets mogelijk zijn. Buiten de CFV3V, zijn deze leden studenten, docenten, ingenieurs, monteurs, draaiers, ontwerpers, bedienden, politiemensen, mecaniciens, tandheelkundigen, apothekers, musikanten, buschauffeurs en zelfs priesters en notarissen ! Laten we ook het aantal echtgenotes niet vergeten die zich nuttig weten te maken.

Festival 2013

Stoomfestival 2013

Het zijn allemaal werknemers met hun talenten en aspiraties, omdat bij de CFV3V alles nodig is : mecaniciens en stoomlocomotiefbestuurders, dieselbestuurders, van de werkdiesels of van de diesellocomotiven op de lijn, hulpen (voor het aankoppelen van de rijtuigen, om het verkeer tegen te houden op de spoorwegovergangen), conducteurs en stationschefs, mecaniciens voor de revisie en het onderhoud van de stoomlocomotiven of de dieseltreinen, timmerleiden, electriciens, schilders, carrosseriebouwers, spoorweg aanleggers, piocheurs, snoeiers, barmannen en barvrouwen voor de exploitatie van het buffet, souvenierverkopers en we vergeten zeker nog …

Festival2014

Stoomfestival 2014

Tijdens de twee jaar die volgden op de publicatie van de oprichtingsakte van de vereniging in het belgisch staatsblad(BBS van 20 december 1973), hebben de leden van de vereniging zich toegelegd op werken ontzichtbaar voor het publiek maar noodzakelijk voor de exploitatie, zoals het snoeien van de vegetatie die binnenvalt langs de lijn, demontage van de wissels en de rails en hun remontage in Mariembourg, onderzoeken van materiaal, contacten en onderhandelingen met de NMBS, de Toeristische Federatie van de provincie Namen, het Algemene Commissariaat voor Toerisme alsook met de lokale overheden van de gemeenten waar de lijn van de CFV3V doorheen voert.

Het is 14 mei 1975 als een conventie getekend wordt tussen de NMBS en de CFV3V voor een periode van 15 jaar voor de v.z.w. Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées, om toestemming te verlenen  een toeristische lijn te exploiteren in de sectie Nismes-Treignes. Een wijziging van deze overeenkomst was ondertekend in het begin van 1978 om de CFV3V toestemming te geven de sectie Mariembourg – Nismes te exploiteren(onaangesproken door de NMBS sinds 12 oktober 1977).


De CFV3V moest vervolgens een perron in Mariembourg bouwen voor het in/uitstappen in de nabijheid van zijn depot.

Zoals u hiervoor heeft gelezen, nam de CFV3V de juridische status aan van een v.z.w. (vereniging zonder winstoogmerk). De vereniging wordt beheerd door een Raad van Bestuur bestaande uit ongeveer vijftien personen. Onder het gezag van de voorzitter (Meneer Didier Mosseray), verdelen de bestuursleden de diverse beheertaken.

De bestuurders zijn actieve leden van de vereniging.


De actieve leden zijn allemaal vrijwilligers die vele uren van hun vrije tijd besteden aan de CFV3V.

Les jeunes au CFV3V ...

 

Het gereedschap beschikbaar in de werkplaats van Treignes staat ons toe bijna alle werken voor het rollend materieel in dienst of onder restauratie voor de CFV3V uit te voeren ...


Zoals er zijn:


-- Een klein dozijn verschillende gereedschapswerktuigen (draaibanken, kolomboor, lintzagen,...)
-- Een zeer uitgebreide reserve van onderdelen
-- Zware takel apparatuur:
    > Een 20 tons kraan
    > Een hefbrug (totale belasting van 100 ton)
    > Een spel van 4 krukken (totale belasting van 80 ton)


... Dit speciale materiaal wordt uitsluitend door gekwalificeerd personeel gebruikt, veiligheid voorop!

chevalets